15.10.2024

NextGeneration Värme 2030

15.10.2024 - Nyheter

NextGeneration Värme 2030

Raseborgs Energi förnyar strategin för sin fjärrvärmeverksamhet

Raseborgs Energi minskar användningen av biobränslen med 40 procent fram till år 2030.
Raseborgs Energi börjar producera en del av sin fjärrvärme med el från och med 2025 då en elpanna på 20 megawatt tas i drift i Ekenäs. Detta beräknas minska bolagets användning av biobränslen med upp till 30 procent. Biobränslena blir ändå kvar som bolagets viktigaste bränsle.


Orsakerna till strategiändringen är både ekonomiska och miljömässiga. Användningen av biobränslen har ökat och biobränsleanläggningarnas sammanlagda effekt i södra Finland är idag 6 gånger högre än vad den var 2017. Största delen, över 80 procent av biobränslet, används numera i de stora städerna där de har ersatt fossila bränslen. Samtidigt har biobränsleimporten från Ryssland upphört, vilket i kombination med den ökade efterfrågan har höjt biobränslepriserna. Genom att minska användningen av biobränslen och i stället producera en del av fjärrvärmen med el räknar Raseborgs Energi med att sänka produktionskostnaderna. Planen är att optimera driften så att elpannan används när elpriset är lågt, emedan biobränslen används i de befintliga anläggningarna när elpriset är högt.

Vi tror på en kombination av biobränslen och el för vår fjärrvärmeproduktion. För enskilda fastighetsägare är det i regel inte ekonomiskt lönsamt att kombinera flera olika former av uppvärmning, men i storskalig fjärrvärmeproduktion kan vi optimera värmeproduktionen kostnadseffektivt. Vi har också egen elproduktion vilket balanserar våra prisrisker och eftersom elpriset normalt är lågt när det finns mycket vindkraft i elnätet så kan man säga att vi producerar en del av fjärrvärmen med vår egen vindkraft

Frank Hoverfelt, VD Raseborgs Energi

Förutom de ekonomiska orsakerna är det också viktigt för Raseborgs Energi att biobränslet är hållbart och kommer från certifierade skogar med hållbart bedrivet skogsbruk. Målsättningen är att bevara den biologiska mångfalden och förnyelsekapaciteten i skogarna så bra som möjligt. Det mångdubbelt ökade uttaget av biobränslen från de finska skogarna har ändå väckt diskussionen om biobränsleanvändningens hållbarhet. Genom att minska användningen av biobränslen kan Raseborgs Energi bidra till att anskaffningen av biobränslen i hemregionen förblir hållbar.


Förutom investeringen i elpannan planerar Raseborgs Energi ytterligare investeringar för att minska användningen av biobränslen och öka användningen av el i fjärrvärmeproduktionen. Till Ekenäs planeras ett större värmelager år 2026 och till Karis planeras en luftvattenvärmepump eller köpvärme åren 2028–2029. Dessa investeringar kan minska biobränsleanvändningen ytterligare med 10–15 procent, vilket skulle ge en sammanlagd minskning på ca 40 procent. Den sammanlagda investeringskostnaden för samtliga investeringar, inklusive elpannan år 2025, beräknas vara mellan 6 och 10 miljoner euro.

Biobränslet kommer sannolikt att förbli vårt viktigaste bränsle även framöver. Anskaffningen av biobränslen kan skötas hållbart och biobränslena är kostnadseffektiva på lång sikt. Dessutom stöder de den regionala ekonomin, sammanfattar Frank Hoverfelt.

Ytterligare uppgifter ges av Frank Hoverfelt, 040 579 9724, frank.hoverfelt@re.fi

Dela

Läs även