Hållbar fjärrvärmeproduktion

Hållbar och lokal fjärrvärmeproduktion

Raseborgs Energi har sedan 2001 använt förnybart biobränsle i fjärrvärmeproduktionen. År 2023 var andelen biobränsle i produktionen 98%. De resterande 2% utgjordes av fossila bränslen, som främst används för att testa reserverna och kan behövas som komplement under extremt kalla perioder för att säkerställa tillförlitlig värmeleverans. Utsläppen från fjärrvärmeproduktionen var år 2023 6,3g CO2 per producerad kWh. Den nya värmeanläggningen i Bäljars, Karis som uppskattas tas i drift runt årsskiftet 2024/2025, kommer att bidra till att behovet av fossila bränslen minskar ytterligare. Därmed kommer utsläppen att minska ytterligare framöver.

Majoriteten av biobränslet som används i värmeproduktionen är lokalt och kommer idag från närliggande skogar inom en radie på cirka 50 kilometer. Skogsfliset är rester som blir kvar efter avverkning och gallring och som skogsindustrin inte har användning av.

Hållbar anskaffning av biobränsle säkerställs genom att använda biobränsle från certifierade skogar. Vi använder endast biobränsle som uppfyller energimyndigheternas hållbarhetskriterier och förutsätter att våra leverantörer bedriver hållbart skogsbruk som beaktar biologisk mångfald. Allt biobränsle vi använder kommer från FSC- eller PEFC-certifierade skogar. Certifierade skogar främjar hållbart skogsbruk, som bevarar biologisk mångfald, produktionsförmåga, förnyelsekapacitet och livskraft.

År 2023 auditerades två av våra betydande biobränsleleverantörer. I auditeringen undersöktes leveranskedjan av skogsfliset från skog till värmeproduktion. Alla leveranser dokumenteras och ursprunget kan spåras.

NextGeneration Värme

Under 2025 kommer Raseborgs Energi att elektrifiera fjärrvärmeproduktionen genom att ta en elpanna i drift i Ekenäs. Planen är att optimera driften så att elpannan används när elpriset är lågt, emedan biobränslen används i de befintliga anläggningarna när elpriset är högt. Elpriset är i regel lågt när det finns mycket vindkraft i elnätet, vilket innebär att en del av fjärrvärmen produceras med vindkraft.

Orsakerna till strategiändringen, dvs. att kombinera elbaserad och biobränslebaserad produktion, är både ekonomiska och miljömässiga. Användningen av biobränslen har ökat och biobränsleanläggningarnas sammanlagda effekt i södra Finland är idag 6 gånger högre än vad den var 2017. Samtidigt har biobränsleimporten från Ryssland upphört, vilket i kombination med den ökade efterfrågan har höjt biobränslepriserna på den finska marknaden. Genom att minska användningen av biobränslen och i stället producera en del av fjärrvärmen med el räknas produktionskostnaderna sjunka.

Förutom de ekonomiska orsakerna är det viktigt för Raseborgs Energi att biobränslet är hållbart och kommer från certifierade skogar med hållbart bedrivet skogsbruk. Målsättningen är att bevara den biologiska mångfalden och förnyelsekapaciteten i skogarna så bra som möjligt. Genom elektrifiering av produktionen beräknas biobränsleanvändningen minska med 30%. Detta innebär att biobränslebehovet kan täckas inom Raseborg, även om tillgångarna i framtiden skulle minska med 10-30%.