11.09.2019 - Nyheter

Energispar­tips

Energisparveckan till ära publicerar vi en lista på tips du kan använda för att begränsa din energikonsumtion. Ta en titt på listan och se om det finns något du kunde tänka dig att göra för att förbättra dina vanor!

Energispartips

Att begränsa din energikonsumtion har inte endast ekonomiska fördelar – det är även ett slag för miljön. I många fall kan du lätt sänka din energiförbrukning utan att behöva offra bekvämlighet, då det ofta endast handlar om små åtgärder eller justeringar av ditt beteende. På den här sidan delar vi med oss av ett antal energispartips inom kategorierna inomhustemperatur, varmvatten, belysning, vitvaror och hemelektronik. Många av tipsen i listan kan verka så små att de inte spelar någon roll, men när man kombinerar dem åstadkommer man en märkbar förändring.

Inomhustemperatur
En stor del av energin som konsumeras går åt till uppvärmning, vilket innebär att man kan spara mycket pengar inom det här området. Om ditt hus värms med elektricitet kan en grads sänkning av inomhustemperaturen minska dina uppvärmningskostnader med hela 5%. Nedan följer några tips för hur du kan sänka dina uppvärmningskostnader:

1. Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Se speciellt över isoleringen i taket, då upp till 15% av värmen ofta försvinner den vägen.
2. Se till att värmeelementen inte täcks av möbler eller gardiner, då detta försämrar varmluftens möjlighet att cirkulera i rummen.
3. Ha lägre temperatur i rum som inte behöver vara lika varma, som t.ex. hallen. Det är även värt att överväga huruvida det verkligen är nödvändigt att ha golvvärmen på full effekt året runt, då den är en stor energislukare.
4. Du behöver inte ha så varmt hemma när du är bortrest, så kom ihåg att sänka temperaturen och stänga av golvvärmen innan du åker. Samma sak gäller luftkonditioneringen, när det är varmt ute.
5. Gardiner och persienner fungerar som ett extra lager isolering vid fönstren.

Varmvatten
En vanlig fyrapersonersfamilj förbrukar i genomsnitt ungefär 4800 kWh energi per år på vattenuppvärmning. Genom att installera snålspolande kranar och göra små justeringar i dina vanor kan du spara en betydande summa. Här är några tips:

1. Duscha några minuter kortare. I ett husbolag på 75 personer, där alla duschar 3–5 gånger i veckan, kunde man spara 2500–4000€ per år om varje dusch förkortades med i genomsnitt 3 minuter.
2. Stäng av vattnet medan du tvålar in händerna, borstar tänderna, eller schamponerar håret.
3. Byt packning på otäta kranar. En droppande kran kan öka din energiförbrukning med 700kWh per år.
4. Nuförtiden finns det snålspolande duschar som sänker vattenförbrukningen med nästan hälften, utan att det märks någon skillnad för den som duschar. Du kan testa ditt duschmunstycke genom att spola vatten i en 10-liters hink. Om hinken blir full på mindre än en minut är det dags att skaffa ett nytt munstycke. I en genomsnittlig familj sparar man lätt in kostnaden för ett nytt duschhuvud inom ett halvår.
5. Handdiska inte under rinnande vatten. Om du handdiskar i en kvart kan det gå åt 75–100 liter vatten. Jämförelsevis finns det diskmaskiner som klarar att diska en motsvarande mängd kärl och bestick på mindre än 20 liter vatten.

Belysning
Belysningen står ofta för mer än 20% av hushållens energiförbrukning. Det lönar sig alltså att se över belysningsarrangemangen en extra gång.

1. Byt ut gamla glödlampor till energisparlampor eller led-belysning. Endast 10% av energin i en gammal glödlampa blir till ljus, vilket är fruktansvärt ineffektivt.
2. Ha rätt belysning på rätt ställe. Ha starkare belysning där det krävs och mjukare belysning där det inte är lika viktigt.
3. Lysrör är i regel en energisnål lösning, så använd dem där det finns möjlighet.
4. Släck lamporna när du lämnar ett rum. Lösningar såsom rörelsesensorer och timers hjälper den som är glömsk av sig.
5. Installera dimmers där det är lämpligt för både mysig och klimatsmart belysning.
6. Installera rörelse- eller skymningssensorer till din utomhusbelysning, så att den endast lyser när den behövs.

Vitvaror
När man köper nya vitvaror lönar det sig i allmänhet att beakta deras energiförbrukning, då vissa modeller förbrukar betydligt mindre energi än andra. I längden kan det löna sig att investera i en lite dyrare maskin, som istället är mer energisnål. Enligt EU:s regelverk måste energiförbrukningen för alla varor som säljs inom unionen bedömas på en skala från A till G. Dessutom finns det vissa produktgrupper som har tilläggsklasserna A+, A++ och A+++. EU:s energimärkning är lätt att känna igen och visar tydligt hur energisnål en produkt är.

Det räcker förstås inte alltid att bara köpa en energisnål produkt. Det gäller även att förstå hur produkterna fungerar och hur du ska använda dem för att undvika onödig energiförbrukning. Nedan följer några tips för energisnål användning av vitvaror:

Tvättstuga
1. Använd hellre torktumlare än torkskåp, om möjligt. Ännu bättre är förstås att lufttorka tvätten.
2. Anpassa torktiden enligt mängden kläder. Om du bara ska torka några plagg är det onödigt att köra ett långt torkprogram.
3. Tvätta alltid fulla maskiner när det är möjligt.
4. Använd energisparprogram när du tvättar, om sådana finns.
5. Tvätta om möjligt i en lägre temperatur.

Kylskåp och frys
1. Se över temperaturen i kylskåpet och frysen. Temperaturen i kylskåpet ska inte vara kallare än 5 grader och i kylen är motsvarande siffra 18 grader. För varje grad du sänker temperaturen utöver det, ökar energikonsumtionen med cirka 5%.
2. Låt maten svalna innan du ställer in den i kylskåpet, annars går det åt extra energi till att kyla ner den.
3. Städa regelbundet bakom kylen. Om kylaggregatet täcks av damm måste det jobba hårdare för att bibehålla en optimal temperatur i kylen.
4. Frosta av frysen cirka två gånger per år. En avfrostad frys förbrukar betydligt mindre energi.
5. Tina mat i kylskåpet. Maten mår bättre av att tina långsamt och kylan kan tas tillvara av kylskåpet.
6. Se till att kylskåpet och frysen har täta dörrar och byt vid behov ut listerna.
7. Tänk aktivt på att undvika att ha dörren öppen längre än nödvändigt.

Spis och diskmaskin
1. Spisar med glas- eller induktionshäll är mer energisnåla än spisar med gjutjärnsplattor.
2. Att använda lock vid kokning sänker energiförbrukningen med 30% och gör processen snabbare.
3. Använd hellre vattenkokare än spis då du hettar upp vatten.
4. Utnyttja eftervärmen i ugnen.
5. Använd inte fläkten längre än nödvändigt, eftersom den suger ut stora mängder varmluft.

Hemelektronik
Många tänker inte på att hemelektroniken ofta står för hela 20% av elkonsumtionen i ett hushåll. Det lönar sig att beakta energiförbrukningen när man köper en ny apparat, som t.ex. en stor tv.

1. Många apparater konsumerar el även när de är i viloläge. Stäng av dem helt då de inte används, och dra ut laddaren när en apparat är fulladdad.
2. Koppla in apparaternas sladdar i ett grenuttag, så att du enkelt kan stänga av flera apparater på en gång.
3. Nya tv-apparater har ofta energisparlägen som gör att skärmens ljusstyrka anpassas enligt ljusnivån i rummet. I ett mörkt rum kan energikonsumtionen till och med halveras.

Dela

Läs även