11.09.2019 - Uutiset

Energian­säästö­vinkkejä

Energiansäästöviikon kunniaksi esittelemme vinkkejä fiksumpaan energiankäyttöön. Katso listaa ja mieti, jos omissa tavoissasi löytyy parantamisvaraa!

Energiansäästövinkkejä

Oman energiankulutuksen rajoittamisessa ei ole ainoastaan taloudellisia hyötyjä – se on myös ympäristöteko. Monessa tapauksessa voit helposti vähentää energiankulutustasi uhraamatta mukavuutta, sillä jopa pienillä muutoksilla on merkitystä. Tällä sivustolla jaamme energiansäästövinkkejä kategorioissa sisälämpötila, lämmin vesi, valaistus, kodinkoneet ja kotielektroniikka. Monet vinkeistä vaikuttavat merkitsemättömän pieniltä, mutta yhdistämällä näitä voidaan saavuttaa isojakin säästöjä.

Sisäilman lämpötila
Iso osa kulutetusta energiasta kuluu lämmitykseen, joten vähentämällä lämmityskuluja voidaan säästää paljon rahaa. Jos talosi on sähkölämmiteinen, jo yhden asteen lämpötilan alennus voi laskea lämmityskulujasi 5%:lla. Alla vinkkejä kuinka voit vähentää lämmityskulujasi:

1. Kunnosta huonosti tiivistettyjä ikkunoita ja ulko-ovia. Tarkasta erityisesti katon eristys, sillä usein jopa 15% lämmöstä katoaa sitä kautta
2. Tarkista että lämpövastukset eivät ole peitettynä huonekalujen tai verhojen takana, sillä tämä vaikeuttaa lämmönkiertoa huoneissa.
3. Laske lämpötilaa huoneissa, jotka eivät tarvitse olla yhtä lämpimiä, kuten esimerkiksi eteisessä.
4. Lämpötila ei tarvitse olla niin korkea, kun olet matkoilla, joten muista laskea lämpötilaa sekä sulkea lattialämpö. Sama koskee ilmastointia, kun ulkona on lämmintä.
5. Verhot ja sälekaihtimet toimivat ikkunoiden ylimääräisenä eristyksenä.

Lämmin vesi
Tavallinen neljän hengen perhe kuluttaa keskimäärin noin 4800 kWh energiaa veden lämmittämiseen vuodessa. Asentamalla vettä säästäviä hanoja ja pienillä tottumistapojen muutoksilla voidaan säästää merkittäviä summia. Tässä muutamia vinkkejä:

1. Vähennä suihkuaikaasi muutamalla minuutilla. Taloyhtiössä, jossa asuu 75 henkilöä, jossa kaikki käyvät suihkussa 3-5 kertaa viikossa, voidaan säästää 2500-4000€ vuodessa jos jokainen suihkukerta lyhentyisi keskimäärin kolmella minuutilla.
2. Sulje vesihana, kun harjaat hampaita tai saippuoit käsiä.
3. Vaihda hanojen huonokuntoiset tiivisteet. Hitaasti vuotava hana voi lisätä vuotuista energiankulutustasi 700:lla kWh:lla.
4. Nykyään löytyy vettä säästäviä suihkukahvoja, jotka voivat jopa puolittaa vedenkulutuksen ilman, että suihku tuntuu erilaiselta. Voit testata suihkukahvasi mittaamalla suihkuajan, jossa 10-litran ämpäri täyttyy. Jos ämpäri täyttyy alle yhdessä minuutissa, on aika uusia suihkukahva. Tavallisessa perheessä säästöä kertyy helposti uuden suihkukahvan hinnan verran puolen vuoden aikana.
5. Älä tiskaa käsin juoksevan veden alla. Jos tiskaat varttitunnin ajan, vettä on kulunut noin 75-100 litraa. Nykyiset tiskikoneet pystyvät tiskaamaan saman määrän astioita käyttämällä ainoastaan noin 20 litraa vettä.

Valaistus
Valaistukseen kuluu yleensä enemmän kuin 20% talouden kokonaisenergiankulutuksesta. Kannattaa siis tarkistaa valaistus kunnolla.

1. Vaihda vanhat hehkulamput energiansäästölamppuihin tai led-valaistukseen.
2. Käytä tilaan sopivaa valaistusta. Käytä kirkasta valaistusta vain siellä missä sitä oikeasti tarvitaan.
3. Loisteputket ovat pääsääntöisesti energiatehokkaita, joten käytä niitä niille sopivissa tiloissa.
4. Sammuta valot, kun poistut huoneesta. Ratkaisut kuten liiketunnistimet ja ajastimet voivat olla avuksi, mikäli olet unohtavainen.
5. Asenna himmentimiä sopiviin tiloihin viihtyvyyden sekä energiatehokkuuden parantamiseksi.
6. Asenna liiketunnistimet sekä hämäräkytkimet ulkovalaistukseesi, jotta se ei olisi päällä turhaan.

Kodinkoneet
Ostaessa uusia kodinkoneita kannattaa vertailla eri mallien energiankulutustietoja, sillä kulutus voi vaihdella suuresti eri mallien välillä. Pitkällä tähtäimellä voi olla kannattavaa sijoittaa vähän kalliimpaan, energiatehokkaaseen koneeseen. EU:n säännöstön mukaan kaikki unionin sisäpuolella myytävät tuotteet pitää merkitä energiatehokkuusmerkinnällä. Energiamerkinnän asteikko on A:sta G:hen. Joissain tuotekategorioissa on lisämerkinnät A+, A++ ja A+++. EU:n energiamerkintä on helppo tunnistaa ja kertoo selvästi, kuinka energiatehokas tuote on.

Aina ei riitä ainoastaan energiatehokkaan laitteen hankkiminen. Turhan energiakulutuksen välttämiseksi pitää myös ymmärtää kuinka laitteet toimivat sekä kuinka niitä käytetään oikein. Alla vinkkejä kodinkoneiden energiatehokkuuteen liittyen:

Pesutupa
1. Käytä mieluummin kuivausrumpua kuin kuivauskaappia. Parasta on totta kai ilmakuivaus.
2. Sopeuta kuivausaika vaatemäärän mukaan. Jos kuivaat ainoastaan muutaman vaatekappaleen, on turha käyttää pitkää kuivausohjelmaa.
3. Pese aina täysiä koneellisia, kunhan se on mahdollista.
4. Käytä energiansäästöohjelmia, kunhan sellaisia on.
5. Pese alhaisemmassa lämpötilassa, kunhan se on mahdollista.

Jääkaappi ja pakastin
1. Tarkista jääkaapin sekä pakastimen lämpötila. Jääkaapin lämpötila ei tulisi olla alle 5 astetta ja pakastimessa vastaava lämpötila on -18 astetta. Joka aste kylmempään tämän jälkeen nostaa energiankulutusta noin 5%.
2. Anna ruoan jäähtyä ennen kuin laitat sen jääkaappiin, muuten käytät ylimääräistä energiaa ruoan turhaan viilentämiseen.
3. Siivoa säännöllisesti jääkaapin ja pakastimen takaa. Jos kylmäaggregaatti on pölyn peitossa, tämä joutuu tekemään enemmän töitä pitääkseen optimaalisen lämpötilan jääkaapissa.
4. Sulata pakastin noin kaksi kertaa vuodessa. Sulatettu pakastin kuluttaa merkittävän paljon vähemmän energiaa.
5. Sulata ruoka jääkaapissa. Ruoka pysyy parempana ja jääkaappi käyttää hyödyksi vapautuvan kylmyyden.
6. Tarkista että jääkaapin sekä pakastimen listat ovat tiiviitä. Vaihda nämä tarvittaessa.
7. Muista välttää jääkaapin oven auki pitämistä kauemmin kuin mihin on tarve.

Liesi ja tiskikone
1. Keraamiset ja induktioliedet ovat energiatehokkaampia kuin valurautaliedet.
2. Käyttämällä kantta keittämisen yhteydessä energiaa säästyy noin 30% ja prosessi nopeutuu.
3. Käytä mieluummin vesikeitintä kuin liettä veden keittämiseen.
4. Käytä uunin jälkilämpöä hyödyksi.
5. Älä käytä tuuletinta kauemmin kuin mikä on tarpeellista, sillä se imee paljon lämmintä ilmaa ulos.

Kotielektroniikka
Monet eivät ajattele sitä, että kotielektroniikka usein vastaa noin 20:stä %:sta talouden sähkönkulutuksesta. Elektroniikkaa ostaessa kannattaa huomioida laitteiden energiatehokkuus.

1. Monet laitteet kuluttavat sähköä myös silloin kun ne ovat lepotilassa. Sammuta laitteet, kun ne eivät ole käytössä ja poista laturi pistokkeesta latauksen jälkeen.
2. Kytke laitteiden johdot haarapistokkeeseen, jotta voit kerralla sammuttaa monta laitetta.
3. Uusilla tv-laitteilla on yleensä energiansäästötila, joka sopeuttaa kirkkauden huoneessa vallitsevan valoisuuden mukaan. Pimeässä huoneessa energiankulutus voi jopa puolittua.

Jaa

Lue myös