28.04.2021 - Nyheter

Solparken har öppnat!

Privatpersoner och företag kan nu reservera en del av solkraftverket

Installationen av Raseborgs Energis solkraftverk är färdig och anläggningen har tagits i produktion. Anläggningen, som består av 2722 solpaneler och har en effekt på 1 MW, finns intill riksväg 25 i Björknäs i Ekenäs.

Projektets planering påbörjades 2019 i samarbete med Karis Telefon och Raseborgs stad, som bägge köper en del av elektriciteten från solkraftverket. Karis Telefons andel är 37,5 % och Raseborgs stads andel 25 %. Under 2021 anslöt sig även Delipap till köparna av solelektricitet med en andel om 12,5 %.

Även privatpersoner och företag har nu möjlighet att hyra en andel av solkraftverket via reservationsportalen solpark.re.fi. Genom att hyra en eller flera solpaneler av solkraftverket får man som kund hos Raseborgs Energi ersättning för den el som de egna solpanelerna producerar. På det sättet har vem som helst möjlighet att delta i produktionen av solenergi, och det är speciellt smidigt om man inte kan eller vill investera i ett eget solpanelssystem.

Genom att reservera en solpanel från solkraftverket gör man inte en direkt ekonomisk vinst, men man kan på ett enkelt sätt delta i arbetet för att motverka klimatförändringen. Dessutom stöder man utvecklingen av lokal elproduktion på ett hållbart sätt. Om efterfrågan blir stor så installerar vi flera solpaneler, säger Frank Hoverfelt, VD på Raseborgs Energi.

Den första kunden att reservera solpaneler är den lokala restaurangen YLP!, som är känd för sina gourmet-pizzor tillverkade av lokala råvaror. YLP! har reserverat hela 60 solpaneler, vilka tillsammans producerar ungefär lika mycket el som restaurangen förbrukar under ett år.

Vår vision har hela tiden varit att producera egen solenergi eftersom det är långsiktigt hållbart och går hand i hand med restaurangens värderingar. Men produktionsmöjligheterna vid vår restaurang är begränsade, så när möjligheten att producera och utnyttja solenergi från Raseborgs Energis solpark kom var det därför ett självklart val för oss.  Varför skulle man ens använda någon annan el när man kan välja lokalt, säger Nick Victorzon, kock och krögare på YLP!

Du kan hyra dina egna paneler från solparkens bokningssida: solpark.re.fi

Närmare uppgifter ger: Verkställande direktör Frank Hoverfelt, tfn 040 579 9724, frank.hoverfelt@re.fi

Dela

Läs även