1.03.2023 - Uutiset

Uusi biolämpökeskus Karjaalle

Uusi biolämpökeskus kaukolämmöntuotantoon suunnitteilla Karjaalle  Suunnitteilla on myös polttoon perustumatonta lämmöntuotantoa.

Raaseporin Energia on aloittanut uuden kaukolämpöä tuottavan biolämpökeskuksen hankinnan Karjaan Bäljarsiin. Kaukolämmön kysyntä on jatkuvasti kasvanut ja samalla Mäntynummen vanhan lämpölaitoksen käyttö on herättänyt arvostelua naapurustossa. Bäljarsin uudella lämpölaitoksella halutaan siten vastata kasvavaan kysyntään sekä korvata Mäntynummen vanha lämpölaitos lähes kokonaan.

Uuden lämpölaitoksen suunniteltu teho on 7 ja 9 megawatin välillä ja se sijoitetaan Bäljarsin nykyisen biolämpökeskuksen viereen. Hanketta on valmisteltu pitkän aikaa, muun muassa rakentamalla kaukolämmön rengassyöttö Bäljarsilta Karjaan keskustaan. Rengassyöttö on edellytys Karjaan tuotannon keskittämiselle yhteen paikkaan.

Hankinnan valmistelu on ollut muutenkin käynnissä jo usean vuoden ajan. Olemme selvittäneet käytännössä kaikki vaihtoehtoiset tuotantotavat, aina aurinkolämmöstä, biokaasusta ja lämpöpumpuista lämpökaivoihin, hukkalämpöön ja biohiileen, kertoo Ulf Bäckman, Raaseporin Energian kaukolämpöpäällikkö.

Valinta osui uuteen biopolttoaineita käyttävään polttolaitokseen koska se on ainoa teknologia tässä kokoluokassa, joka on teknisesti riittävän kehittynyt, eli jolla on todistetusti suorituskykyä ja suomalaisia referenssejä. Tekniikka on myös Raaseporin Energialla tuttu, joten organisaatiossa on osaamista biolämpökeskusten kustannustehokkaassa rakentamisessa ja käytössä . Samalla biopolttoaineet ovat energianlähteenä uusiutuvia ja niillä saadaan varmuudella tuotettua lämpöä ennakoitavalla kustannuksella myös kylmimpinä talvikuukausina. 

Energiakriisi on opettanut meille, että meillä on oltava kyky tuottaa energia riippumatta ulkoisista olosuhteista. Biopolttoaineita on varmasti saatavissa, sillä ne ovat paikallisia. Biopolttoaineiden hinta on lisäksi selvästi vakaampaa kuin esimerkiksi sähkön hinta, kertooFrank Hoverfelt, Raaseporin Energia toimitusjohtaja.

Samalla biopolttoaineiden kysyntä kuitenkin kasvaa, miksi suunnitteilla on myös lämmöntuotantoa, joka ei perustuu polttamiseen, nimittäin suuri ilmalämpöpumppu tai sähkökattila tai näiden yhdistelmä. Laitoksen suunniteltu koko on kahden ja neljän megawatin välillä ja sen pääasiallinen tarkoitus on vähentää biopolttoaineiden käyttöä.

Sähkön hintavaihtelu näyttää lisääntyvän, kun uutta suurimuotoista tuulivoimaa tulee tuotantoon ja me uskomme, että sähkönhinta tulee olemaan ajoittain jopa erittäin edullista. Sähkönhinta on tuskin alhainen kylmimpinä päivinä, miksi biolämpölaitos tarvitaan, mutta meillä tulee olla kyky hyödyntää sähköä tuotannossa silloin kun sähkö on edullista, Frank Hoverfelt selittää. 

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan kuitenkin biolämpölaitos, sähkölämpölaitos tulee myöhemmin. Tavoite on tehdä uuden biolämpölaitoksen investointipäätös kesällä 2023, jotta uusi laitos voi olla tuotannossa vuoden 2024 lopussa. Ensin hankitaan prosessilaitteet, jonka jälkeen on tarkoitus hankkia rakennusurakat paikallisilta urakoitsijoilta syksyllä 2023. Biolämpölaitoksen kustannusarvio kokonaisuudessaan on noin 8 miljoonaa euroa.

Lisätietoja: Frank Hoverfelt, 040 579 9724, frank.hoverfelt@re.fi

Jaa

Lue myös