Mörbyn tila

Teho/tuotanto: 39,33 kWp
Aurinkopaneelit: 143 kpl x 275 W
Laitoksen koko: 229 m2
Invertteri: Inverter Fronius Symo 20.0-3-M / 15.0-3-M / Hybrid 5.0-3-S
Kattomateriaali: Aaltopeltikatto
Ilmansuunta: Luonas

Pyrimme olemaan mahdollisimman omavaraisia, mutta joitakin asioita ei vain yksinkertaisesti pysty tekemään itse. Silloin on tärkeä tietää, miten ne tuotetaan ja että niissä noudatetaan samoja arvoja, jotta kokonaisuus on mahdollisimman yhtenäinen, Anna Alm kertoo.

Tämän pohjalta tilan energiankäytöstä tuli ajankohtainen asia, sillä sähkö on välttämätön osa toimintaprosessia. Anna investoi 39,33 kWp:n aurinkopaneelijärjestelmään, johon kuuluu 143 paneelia ja 10,5 kW:n akku. Aurinkopaneelien päivän aikana tuottama sähkö, jota tilalla ei kuluteta, varastoidaan akkuun ja hyödynnetään yön aikana.
– Niin kauan kuin aurinko paistaa, aurinkoenergia on ehtymätöntä ja ainoa täysin uusiutuva resurssi, joten sen hyödyntäminen on minulle luonnollinen valinta, Anna toteaa.

Sen osan sähköstä, jota ei tuoteta tilalla aurinkopaneelienavulla, tuottaa Raaseporin Energia. Käytetty sähkö on ympäristösertifioitua EKO-sähköä ja se tuotetaan Raaseporin
Energian biovoimalaitoksessa. Mörbyn tilalla metsänhakkuusta syntyneet ylijäämät menevät hakkeeksi, joka käytetään ekosähkön tuotannossa, ja näin prosessista saadaan suljettu.
Tilalla on myös sähköauto ja keskinopea 11 kW:n latausasema. Sähköauto ladataan aurinkoisella säällä aurinkoenergialla aurinkopaneeleista.
Jos aurinkoenergiatuotanto on riittämätön, latautuu auto akusta. Mikäli myös akku on tyhjä, latautuu auto Raaseporin Energian EKO-sähköllä.

 

Olen erittäin tyytyväinen yhteistyöhön Raaseporin Energian kanssa. He ovat paikallinen toimija ja yhteydenotto heihin on aina helppoa. He ovat myös juostavia ja sitä tarvitaan aina tämmöisissä projekteissa. Anna Alm