Historia

Raaseporin Energian historia – diesel-moottorista bio­voimalaan ja aurinko­paneeleihin


Oman sähkölaitoksen suunnittelu Tammisaareen alkoi vuonna 1907, ja 6.11.1909 ryhdyttiin virallisesti tuottamaan sähköä Tammisaaren kaupungin sähkölaitoksessa. Tasavirtaa tuotettiin dieselgeneraattorilla sähkölaitoskiinteistössä Puistokadulla eli nykyisellä Museokadulla.

Vuonna 1909 sähköntuotantoon hankittiin 60 hevosvoiman dieselmoottori. Se liitettiin suoraan generaattoriin, joka antoi normaalisti 2 x 155 ampeeria 2 x 130 voltin jännitteellä. Kojetaulu oli sijoitettu keskuksessa aivan konehuoneen viereen. Kaksi vuotta myöhemmin eli vuonna 1911 tarvittiin toinen generaattori.

Kojetaulusta lähti viisi paria moottorijohtoja, joiden johtokapasiteetti oli 80 ampeeria kussakin johdossa. Moottorijohdot johtivat virtaa viiteen liittymäkohtaan kaupungin eri osissa.

Aluksi sähköä tuotettiin vain päiväsaikaan. Esimerkiksi tekstiilitehdas oli yksi asiakkaista. Kaupungin kuusi katulamppua sai sähköä päivällä ladattavista akuista – tämä riitti iltavalaistukseen.

Vaihtovirtaa ja katuvaloja

Vuodenvaihteessa 1927–1928, kun yhteys Karjaalle valmistui, siirryttiin käyttämään vaihtovirtaa. Tämän yhteydessä omat koneyksiköt poistettiin käytöstä. Vuonna 1929 saatiin jo katuvalaistusta koko yöksi. Ennen toista maailmansotaa sähköä käytettiin valaistukseen ja teollisuuden voimanlähteenä. Sodan jälkeen kotitalouksien sähkönkulutus kasvoi sitä myötä, kun käyttöön tuli erilaisia kodinkoneita.

Kaukolämpötoiminta aloitettiin Tammisaaressa vuonna 1992 Uudenmaan Prikaatin ollessa ensimmäinen asiakas.

Vuoden 1994 alusta Tammisaaren kaupungin sähkölaitoksesta tuli kunnallinen liikelaitos, jonka nimestä tuli Tammisaaren Energia.

Syksyllä 2003 toteutetun Puistokatu 6 sähkölaitoskiinteistön myynnin johdosta Tammisaaren Energia muutti 25.8.2003 Kuninkaankatu 14 toisen kerroksen toimitiloihin.

Kunnallisesta liikelaitoksesta yhtiöksi

Tammisaaren Energia toimi 1.1.2009 lähtien uuden Raaseporin kaupungin kunnallisena liikelaitoksena Raaseporin kaupunginvaltuuston 15.12.2008 tekemän päätöksen mukaisesti.

Karjaalla kaukolämpötoiminta alkoi 1970-luvun lopulla. Tammisaaren Energian kaukolämpötoiminta Karjaalla alkoi vuonna 2009 ja toukokuussa 2010 Fortum ja Tammisaaren Energia yhdistivät Karjaan toimintonsa Karjaan Kaukolämpö Oy:ksi.

1.1.2014 uusi osakeyhtiö Tammisaaren Energia Oy aloitti toimintansa, kun Karjaan Kaukolämpö Oy ja Liikelaitos Tammisaaren Energia yhdistyivät yhdeksi osakeyhtiöksi. Raaseporin kaupunki omisti Tammisaaren Energia Oy:n osakkeista 100 %.

Yhtiöittämisen myötä Tammisaaren energia aloitti merkittävän sähköverkon kunnostuksen. Se oli viimeisimmän vuosikymmenen suuri päätös. Vaihdettiin kytkinlaitoksia ja uusittiin kaapeleita.

Voimaa vedestä, tuulesta ja auringosta

Kesällä 2017 uusittiin 50 vuotta vanha pääsyöttölinja kantaverkon ja Koivuniemen sähköaseman välillä, mikä oli tärkeä askel kauaskantoisessa työssä.

Viime vuosina on otettu isoja askeleita: sähkötarjonta koostuu nyt kokonaan pohjoismaisesta vesivoimasta, tuulivoimasta ja omasta paikallisesti tuotetusta Eko-sähköstä eli 100-prosenttisesti uusiutuvasta energiasta. Fossiiliset polttoaineet kuuluvat menneisyyteen.

Aurinkovoimaan ja sähköautoihin keskittymisen myötä yhtiö on viimeisen kymmenen vuoden aikana myös laajentanut toiminta-aluettaan. Ennen Raaseporin kaupungin perustamista vuonna 2009 keskityttiin Tammisaareen, mutta nyt katse on suunnattu koko Länsi-Uudellemaalle.

Vuonna 2020 Tammisaaren Energia vaihtoi nimensä Raaseporin Energiaksi.

Jäikö jokin mietityttämään?

Haluatko kysyä meiltä energia-asioista, laskutuksesta, sähkösopimuksista tai vaikkapa aurinkopaneeleista? Ota meihin yhteyttä asiakaspalvelun kautta tai katso usein kysyttyjä kysymyksiä.