Kestävä ja paikallinen kaukolämmön tuotanto
Raaseporin Energia on käyttänyt uusiutuvaa biopolttoainetta kaukolämmön tuotannossa jo vuodesta 2001 lähtien. Vuonna 2023 biopolttoaineen osuus tuotannossa oli 98 %. Loput 2 % muodostui fossiilisista polttoaineista, joita käytetään lähinnä reservinä testaamiseen ja tarvittaessa täydentämään tuotantoa erittäin kylminä ajanjaksoina lämmöntoimituksen toimiutsvarmuuden varmistamiseksi. Vuonna 2023 kaukolämmön tuotannon päästöt olivat 6,3g CO2 tuotettua kWh kohden. Bäljarsissa, Karjaalla sijaitseva uusi lämpölaitos, jonka arvioidaan otettavan käyttöön vuodenvaihteessa 2024/2025, auttaa vähentämään fossiilisten polttoaineiden tarvetta edelleen, mikä myös laskee päästöjä entisestään.
Suurin osa lämmöntuotannossa käytetystä biopolttoaineesta on paikallista ja tulee tänään lähellä sijaitsevista metsistä, noin 50 kilometrin säteellä. Metsähake koostuu hakkuissa ja harvennuksissa syntyvistä jätteistä, joille metsäteollisuudella ei ole muuta käyttöä.
Biopolttoaineiden kestävä hankinta varmistetaan käyttämällä sertifioitujen metsien biopolttoaineita. Käytämme ainoastaan biopolttoainetta, joka täyttää energiaviranomaisten kestävyyskriteerit ja edellytämme, että toimittajamme harjoittavat kestävää metsätaloutta, joka ottaa huomioon biologisen monimuotoisuuden. Kaikki käyttämämme biopolttoaine on FSC- tai PEFC-sertifioitua. Sertifiointi edistää kestävää metsätaloutta, joka säilyttää biologisen monimuotoisuuden, metsien tuotantokyvyn, uusiutumiskyvyn ja elinvoimaisuuden.
Vuonna 2023 auditoitiin kaksi merkittävää biopolttoainetoimittajaamme. Auditoinneissa tarkasteltiin metsähakkeen toimitusketjua metsästä lämmöntuotantoon asti. Kaikki toimitukset dokumentoidaan ja niiden alkuperä voidaan jäljittää.
NextGeneration Lämpö
Vuoden 2025 aikana Raaseporin Energia sähköistää kaukolämmön tuotannon ottamalla käyttöön sähkökattilan Tammisaaressa. Tavoitteena on optimoida toimintaa siten, että sähkökattilaa käytetään, kun sähkön hinta on alhainen, kun taas biopolttoaineita käytetään sähkön hinnan ollessa korkeampi. Sähkön hinta on yleensä alhainen, kun sähköverkossa on paljon tuulivoimaa, joten käytännössä osa kaukolämmöstä tuotetaan tuulivoimalla.
Strategian muutoksen, eli sähköön perustuvan ja biopolttoaineisiin perustuvan tuotannon yhdistämisen, tausta ovat sekä taloudellisia että ympäristöllisiä. Biopolttoaineiden käyttö Suomessa on lisääntynyt, ja biopolttoainelaitosten yhteenlaskettu teho Etelä-Suomessa on nykyään kuusinkertainen vuoteen 2017 verrattuna. Samalla biopolttoaineiden tuonti Venäjältä on päättynyt, mikä yhdessä kasvaneen kysynnän kanssa on nostanut biopolttoaineiden hintoja Suomen markkinoilla. Vähentämällä biopolttoaineiden käyttöä ja tuottamalla osan kaukolämmöstä sähköllä arvioidaan tuotantokustannusten laskevan.
Taloudellisten syiden lisäksi Raaseporin Energialle on tärkeää, että biopolttoaine on kestävää ja peräisin sertifioiduista, kestävän metsätalouden mukaisesti hoidetuista metsistä. Tavoitteena on säilyttää metsien biologinen monimuotoisuus ja uusiutumiskyky mahdollisimman hyvin. Sähköistämällä tuotantoa biopolttoaineiden käyttöä arvioidaan vähennettävän 30 %. Tämä tarkoittaa, että biopolttoaineen tarve voidaan kattaa Raaseporin alueelta, vaikka biopolttoaineen saatavuus vähenisikin tulevaisuudessa 10–30 %.