Offentliga laddstationer

Raseborgs Energi äger och driver offentliga laddstationer för elbilar i samarbete med den nationella laddningspunktsoperatören Liikennevirta Oy. Vi är ett av Liikennevirtas delägarbolag.

Så hittar du allmänna laddstationerna

Öppna kartan som visar alla laddstationer i hela landet: app.virta.fi

Raseborgs Energi äger för tillfället tre egna allmänna laddstationer i Ekenäs och en i Hangö, men vi har installerat flera runt hela Västra Nyland. Laddstationerna antal och utbud utökas efter hand i takt med att efterfrågan stiger.

Virtapiste-tjänsten upprätthåller dygnet runt ett servicenummer (0800-02200) för möjliga problemsituationer.

Läs mer på Liikennevirtas hemsidor.

Hur laddar jag min elbil?

Det lättaste och förmånligaste sättet att ladda sin elbil är att ladda hemma. Du får ett baspaket för hemmaladdning när du köper din elbil, men du kan också köpa bättre och smidigare hemmaladdningsutrustning av oss.

För att använda de allmänna laddstationerna behöver du registrera dig som kund hos Liikennevirta. Liikennevirta sköter det landsomfattande Virtapiste-nätverket och administrerar laddningsstationerna. Som kund hos Liikennevirta har man tillgång till laddningsstationer runtom i Finland.

Här kan du registerar dig hos Liikennevirta: https://liikenne.virta.fi.

Modernt och smidigt

Det smidigaste sättet att använda de offentliga laddningsstationerna är Virta-mobilapplikationen som finns tillgänglig för Android-, Windows- och Apple-telefoner. Med applikationen kan du starta och stoppa laddningarna samt reservera en laddningsstolpe i förväg. När du registrerar dig som kund kan du också beställa ett RFID-kort och en nyckelring med vilka du kan identifiera dig vid laddningsstationerna. Du kan också identifiera dig med ett SMS.

Betalning enligt prepaid-princip

Användningen och betalningarna vid laddningsstationerna fungerar enligt prepaid-principen. När du registrerar dig som kund laddar du samtidigt 30 euro från ditt kreditkort till ditt prepaid-konto. Kostnaderna för laddningarna debiteras automatiskt från prepaid-kontot och du kan se dina laddningskostnader på din kreditkortsräkning. Liikennevirta skickar också månatligen ett sammandrag per e-post om dina laddningar. När saldot på ditt prepaid-konto sjunker under 10 euro debiteras 30 euro automatiskt från ditt kreditkort. På det sättet säkerställer man att det alltid finns saldo för minst en laddning på kontot.

Så här använder laddstationen

1.

Elbilisten registreras som kund i laddningstjänsten via webbtjänsten. Kundens telefonnummer fungerar omedelbart som identifierare.

2.

Nyckelringen och laddningskortet skickas till de kunder som beställt dem. Båda har en RFID-tagg.

3.

Med hjälp av mobilapplikationen lokaliseras den närmaste laddningspunkten som är i gemensamt bruk

4.

Kunden identifierar sig på laddningspunkten med nyckelringen, laddningskortet, mobilapplikationen eller ett SMS. Laddningen kan påbörjas.

5.

Kunden får ett kvitto om sina betalning per e-post.

6.

Ett dygnetrunt-servicenummer svarar på frågor om laddning.

Kontakta oss om du frågor gällande elbilsladdning. Vi hjälper dig gärna.